Skip to main content
Hulp

Jeugd GGZ

Het Levensatelier in Asten is dé plek waar je jezelf kan en mag zijn. Waar Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) vaak wat klinisch overkomt, heeft Het Levensatelier een huiselijke kleurrijke sfeer waar professionaliteit met creativiteit gecombineerd wordt.

Een van de binnen de GGZ vallende behandelingen die Het Levensatelier aanbiedt is kinderpsychotherapie, al dan niet voorafgegaan door een psychodiagnostisch onderzoek. Wanneer je als jeugdige (onder de 18 jaar) psychische klachten hebt kan een deskundig onderzoek meer duidelijkheid geven over de oorzaken van de last die wordt ervaren. Door middel van testen, praten, tekenen en spelen worden bewuste en onbewuste gedachten en gevoelens in beeld gebracht. Het onderzoek wordt altijd afgestemd op de jeugdige. Er wordt een speelse en vertrouwde sfeer gecreëerd waarbinnen de jeugdige zich vrij voelt om zich te uiten. Tijdens het onderzoek vindt een anamnese gesprek (over de geschiedenis van de hulpvraag) plaats met de ouders/opvoeders waarna het wordt afgesloten met een onderzoeksrapport. Wil je meer info over een psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen, tieners of pubers? Klik dan hier.
Als op het onderzoek kinderpsychotherapie volgt dan wordt dat ingezet met een diversiteit aan middelen; te denken valt aan spel, creativiteit, beweging, drama etc. Een en ander is afhankelijk van de uitdrukkingsvaardigheden die het meest bij de jeugdige aansluiten. Door de vrijheid in hoeveelheid van en omgang met het materiaal in de kamer kan de jeugdige zijn beleving (en emotionele problemen) onbeperkt weergeven. Hierdoor kan een therapeut met de jeugdige communiceren, de problemen leren kennen, begrijpen en er sturing aan geven. Tijdens de therapie zal er een proces op gang komen bij de jeugdige wat een gedragsverandering teweeg kan brengen. Om te zorgen dat ouders en jeugdige elkaar weer gaan begrijpen, wordt naast de therapie ook ouderbegeleiding gegeven.

Wil je meer weten over kinderpsychotherapie? Klik dan hier. 

Voor een afspraak te maken mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vergoeding
Kinderpsychotherapie binnen de GZZ wordt vergoed door de gemeente waar de jeugdige woont op basis van de Jeugdwet. Voorwaarde is wel dat Het Levensatelier een contract heeft met de betreffende gemeente én dat er een beschikking door die gemeente is afgegeven. Je kunt hiervoor contact opnemen met het zorgloket van je gemeente. Ook een verwijzing van de huisarts (of een andere arts) is geldig echter op basis van zo een verwijzing dient alsnog een beschikking bij de gemeente worden aangevraagd. Er is geen sprake van eigen risico of eigen bijdrage. 

Aanmelding en wachttijden
Nadat je met ons contact opgenomen hebt wordt een eerste gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek gepland. Dit is met of zonder de jeugdige, afhankelijk van de hulpvraag en gezinssituatie. In dit gesprek word je bekend gemaakt met Het Levensatelier, wordt een aantal administratieve zaken geregeld en onze aanpak besproken. Voor de start van de behandeling wordt de jeugdige sowieso nog uitgenodigd om alvast te kunnen wennen aan Het Levensatelier. Wij streven voor behandeling naar een wachttijd op basis van de wettelijke Treeknormen, maar deze is mede afhankelijk van de hulpvraag. Als het te lang duurt kun je altijd kiezen voor een andere zorgaanbieder. Ook Het Levensatelier kan je in contact brengen met andere praktijken. 

De gemiddelde wachttijden (indicatie) zijn als volgt:
Kennismakingsgesprek: 3 - 4 weken
Intake en behandeling: gemiddeld  15 tot 20 weken 
Bij sommige hulpvragen en sommige gemeenten kan de wachttijd afwijken van het gemiddelde van 15 tot 20 weken. 

Uit deze opgave kunnen geen rechten worden ontleend en is voor het laatst geactualiseerd op 5 februari 2024.

Voor sommige gemeenten gelden budgetplafonds waardoor behandeling niet altijd gegarandeerd kan zijn. Een vergoede behandeling kan pas starten als de gemeente een beschikking heeft verstrekt.

*Wanneer er sprake is van een eetstoornis, suïcidaliteit of verslavingsproblematiek dan kan het Levensatelier binnen de GGZ helaas geen passende behandelplek zijn.


Kwaliteitsstatuut GGZ
Het Kwaliteitsstatuut GGZ van Het Levensatelier is te downloaden door hier te klikken.

Hulp nodig?